Емилиян Станев и неговата повест "През води и гори"

  
        "През води и гори" (1943) е една от любимите повести на българските деца, които са имали желанието да прочетат тази творба на автора. Написана е от Емилиян Станев, който си е спечелил славата на един от най-добрите ни писатели - анималисти, които са творили детска литература. Писателят достолепнно се е наредил сред класиците на българската проза.        
 
         Истинското име на писателя е Никола Стоянов Станев.  Роден е във Велико Търново през 1907 година. Произхожда от семейството на Мария и Стоян Станеви. 
 
        Малкият Никола е будно момче - обожава да рисува, умее на свири на цигулка, обича да лови риба във водите на река Янтра, да броди по хълма Царевец и да ходи на лов със своя баща. Той прекарва част от детството си в Елена - родното място на неговия баща. Известно време учи живопис при проф. Ценю Тодоров, а след това учи финанси в София. Но именно литературните му творби спечелват редица престижни награди и отличия. 
 
          Емилиян Станев е създател на няколко тома с разкази, приказки и повести за деца. Сред тях незабравими са повестите "Повест за една гора"(1948), "Чернишка" (1950), "Когато скрежът се топи" (1950), както и сборниците " Лакомото мече" (1944) и други. 
 
       При изграждането на образите в своите произведения, авторът винаги се е  стремял да се придържа към истинност и точност при описването на привичките и навиците на конкретните животни. Дефинирането на моралната оценка за добро и зло, авторът оставя на своя читател. Така белетристът постига две свои цели - да обогати представите на детето за природата и да поощри собствения морален анализ и преценка.
 
         Произведенията му са наситени с драматизъм, очертан от динамично развиващите се отношения между героите, които се изправят от конфликтни поредици, в рамките на които те трябва да осъществят своите избори и морална стойност. Стреми се да озвучи различните гледни точки на битието, в което се преплитат процеси на привличане и отблъскване между героите. Животът на нашата планета е изпълнен с драматизъм и борба, без която той не би могъл да съществува.   
 
Художник на илюстрацията: Невена Дармонева
 
      В повестта "През води и гори" са разкрити взаимоотношенията и трудностите, през които преминават двама неразлъчни приятели, а именно костенурката Повлекана и таралежът Бързоходко. Първоначално техният съвместен живот е спокоен и охолен. Другарите са сити и доволни, въпреки нелюбезното отношение на техните дяволити съседи - косовете
 
      С изораването на тяхната охолна долчинка се слага край на спокойствието и хармонията, царяща се в тяхното  убежище. Приятелите се сблъскват с поредица от патила и беди, в които се разкриват техните взаимоотношения и силата на тяхното приятелство. В срещите си те се натъкват на редица други герои, с които влизат в остър конфликт или от които дирят помощ. 
 
    Повлекана и Бързоходко споделят не само броденето сред непознати земи, но и понасят заедно последствията от действията на техните антагонисти. Околният свят за тях е преизпълнен от всевъзможни търсени и нежелани срещи. Героите преживяват поредица от стълкновения - атаката на  сивопепелявата змия Червената уста;  попадането в плен на скалния орел; наблюдаването на битката на скалния орел и брадатия орел
 
    Освен конфронтация героите преживяват и единомислие, споделяне на приятелство по своя път, откриване на познание за заобикалящия ги природен свят - контакта с голямата червена мравка и нейните бойни другари; запознанствово с леля Желтунка и откриването на съществуването на роднини в неочаквани места; изненадващи обрати - водният плъх Остроноско.
          Емилиян Станев е майстор при озвучаването на процесите, които битуват в природния свят. Повествованието е умело преплетено с художествено обяснение на естеството, характера и взаимовръзката между всички организми.   
 
           Авторът на "През води и гори" умира през 1979 година. Книгите му са преведени на повече от 20 езика по целия свят. Днес паметници на писателя могат да бъдат видени в "Борисовата градина" в София; пред къщата музей във Велика Търново. 
 
 
Автор на статията: Невена Дармонева
 
 
Произведения от Емилиян Станев за деца:

 


За връзка

Невена Дармонева

София, бул. " Монтевидео" 21, НСУ "София"


Пластика на седмицата

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на читалище "Хармония", за да поговорим за Левски.  Пяхме песни, рецитирахме стихотворения и почувствахме, че Левски е с нас. "Думите му бяха и прости и кратки, пълни с упование и надежди сладки." "Говореше често за бунт за...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до нашата класна стая. Разбираме, че има какво да се научи от по-големите ученици.

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  и колективен шах. За тази цел играем шахматното упражнение "Пешки срещу пешки". Всеки член на отора играе по един ход от общата шахматна партия, след което отстъпва мастото си на следващия член на екипа.

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие. Истински майстори на хляба ни показват как се прави свещената храна.

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си. Често я посещаваме. Искаме да чуем шепота на съзаклятниците; да надникнем в китните, малки възрожденски дворчета; да се разходим по каменните пътища на това красиво българско селище.

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между класовете. Нашата цел е да се забавляваме, докато спазваме правилата и играем честно,а не обезателно да станем първи.

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме връзките, които съществуват между нас. Осъзнаваме, че това, което ни свързва, понякога е твърде крехко и чупливо. Разбираме, че успехът понякога зависи от доверието, което имаме помежду си, за да постигнем заедно една обща цел.  

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се изпълни с весела глъч. Малки и големи очакваха с трепет откриването на учебната година. Най-вълнуващо беше за нас - първокласниците, техните родители и учители. Оживено очаквахме онзи момент, в който нещата завинаги ще се променят за всички нас...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и стойката на тялото, подобрява чувството за равновесие, координация и баланс,  развива чувства за ритъм и посока, подобрява самочувствието и формите за изразяване на себе си.

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик - остров Свобода. Разглеждаме една от най-големите скулптурни колекции на открито, посветена на децата - Пепеляшка, Пипи, Ян Бибиян и фигурите на страховити динозаври са на една ръка разстояние. 

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.