Емилиян Станев и неговата повест "През води и гори"

  
        "През води и гори" (1943) е една от любимите повести на българските деца, които са имали желанието да прочетат тази творба на автора. Написана е от Емилиян Станев, който си е спечелил славата на един от най-добрите ни писатели - анималисти, които са творили детска литература. Писателят достолепнно се е наредил сред класиците на българската проза.        
 
         Истинското име на писателя е Никола Стоянов Станев.  Роден е във Велико Търново през 1907 година. Произхожда от семейството на Мария и Стоян Станеви. 
 
        Малкият Никола е будно момче - обожава да рисува, умее на свири на цигулка, обича да лови риба във водите на река Янтра, да броди по хълма Царевец и да ходи на лов със своя баща. Той прекарва част от детството си в Елена - родното място на неговия баща. Известно време учи живопис при проф. Ценю Тодоров, а след това учи финанси в София. Но именно литературните му творби спечелват редица престижни награди и отличия. 
 
          Емилиян Станев е създател на няколко тома с разкази, приказки и повести за деца. Сред тях незабравими са повестите "Повест за една гора"(1948), "Чернишка" (1950), "Когато скрежът се топи" (1950), както и сборниците " Лакомото мече" (1944) и други. 
 
       При изграждането на образите в своите произведения, авторът винаги се е  стремял да се придържа към истинност и точност при описването на привичките и навиците на конкретните животни. Дефинирането на моралната оценка за добро и зло, авторът оставя на своя читател. Така белетристът постига две свои цели - да обогати представите на детето за природата и да поощри собствения морален анализ и преценка.
 
         Произведенията му са наситени с драматизъм, очертан от динамично развиващите се отношения между героите, които се изправят от конфликтни поредици, в рамките на които те трябва да осъществят своите избори и морална стойност. Стреми се да озвучи различните гледни точки на битието, в което се преплитат процеси на привличане и отблъскване между героите. Животът на нашата планета е изпълнен с драматизъм и борба, без която той не би могъл да съществува.   
 
Художник на илюстрацията: Невена Дармонева
 
      В повестта "През води и гори" са разкрити взаимоотношенията и трудностите, през които преминават двама неразлъчни приятели, а именно костенурката Повлекана и таралежът Бързоходко. Първоначално техният съвместен живот е спокоен и охолен. Другарите са сити и доволни, въпреки нелюбезното отношение на техните дяволити съседи - косовете
 
      С изораването на тяхната охолна долчинка се слага край на спокойствието и хармонията, царяща се в тяхното  убежище. Приятелите се сблъскват с поредица от патила и беди, в които се разкриват техните взаимоотношения и силата на тяхното приятелство. В срещите си те се натъкват на редица други герои, с които влизат в остър конфликт или от които дирят помощ. 
 
    Повлекана и Бързоходко споделят не само броденето сред непознати земи, но и понасят заедно последствията от действията на техните антагонисти. Околният свят за тях е преизпълнен от всевъзможни търсени и нежелани срещи. Героите преживяват поредица от стълкновения - атаката на  сивопепелявата змия Червената уста;  попадането в плен на скалния орел; наблюдаването на битката на скалния орел и брадатия орел
 
    Освен конфронтация героите преживяват и единомислие, споделяне на приятелство по своя път, откриване на познание за заобикалящия ги природен свят - контакта с голямата червена мравка и нейните бойни другари; запознанствово с леля Желтунка и откриването на съществуването на роднини в неочаквани места; изненадващи обрати - водният плъх Остроноско.
          Емилиян Станев е майстор при озвучаването на процесите, които битуват в природния свят. Повествованието е умело преплетено с художествено обяснение на естеството, характера и взаимовръзката между всички организми.   
 
           Авторът на "През води и гори" умира през 1979 година. Книгите му са преведени на повече от 20 езика по целия свят. Днес паметници на писателя могат да бъдат видени в "Борисовата градина" в София; пред къщата музей във Велика Търново. 
 
 
Автор на статията: Невена Дармонева
 
 
Произведения от Емилиян Станев за деца:

 


За връзка

Невена Дармонева

София, бул. " Монтевидео" 21, НСУ "София"


Пластика на седмицата

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на читалище "Хармония", за да поговорим за Левски.  Пяхме песни. Рецитирахме стихотворения. Почувствахме, че Левски е с нас. "Думите му бяха и прости и кратки, пълни с упование и надежди сладки." "Говореше често за бунт за...

—————

Изложба

Изложба
         

—————

—————

—————

—————

—————

—————

—————

—————

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.