Рудолф Ерих Распе /1736 - 1794/

08.06.2023 07:50

Рудолф Ерих Распе е германски писател и учен, роден в Хановер, Германия. Той публикува в Лондон своята книга "Приключенията на Барон Мюнхаузен", която се превръща в най-известното немско литературно произведение през 18. век. В Книгата си авторът записва историите, които чува по време на своите гостувания и посещения на един известен по неговото време човек - прочутият барон Карл Фридрих Йеронимус , Фрайхер фон Мюнхаузен.   

В съвременността словосъчетанието барон Мюнхаузен се е превърнало в нарицателно име, с което се обозначават разказвачите на измислици, преувеличени и чудновати истории, които нямат връзка с реалността. Нарицателното име се приписва и на хора, които имат склонност да смесват реалността с измислицата и да я смесват с или представят за реално преживяни събития.  


Портрет на барон Мюнхаузен
Източник: wikipedia 
Зад литературния персонаж стои реален човек. Прототипът на героя се е родил през 1720 година в Боденвердер. Той имал склонност да разказва на своите приятели и гости странни истории, в чийто сюжет вплитал абсурдни твърдения, предявени като преживени събития и в същото време разказвал увлекателно и провокиращо. В реалността баронът реално се присъединил към руската армия и служил в нея.

Главният герой пребивава в абсурден, фантастичен свят. Той пренебрегва законите на логиката и се носи убедително върху кралата на своята фантазия. 

Всички приключения на барона са споделени с читателя - под формата на кратки разкази с фантастични елементи. В тях разказвачът превръща себе си в главен герой. Той създава ситуации, които го  изненадват и имат неочакван развой. Експериментира. Провокира. Героизира сам себе си - извайва сам образ на победител. Барон Мюнхаузен - постановка по Ерих Распе
Из постановка на Държавния куклен театър в Стара Загора. Режисьор - проф. Славчо Маленов. Източник: изображение от рекламен материал в мрежата.   

—————

Назад


За връзка

Невена Дармонева

София, бул. " Монтевидео" 21, НСУ "София"


Пластика на седмицата

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на читалище "Хармония", за да поговорим за Левски.  Пяхме песни, рецитирахме стихотворения и почувствахме, че Левски е с нас. "Думите му бяха и прости и кратки, пълни с упование и надежди сладки." "Говореше често за бунт за...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до нашата класна стая. Разбираме, че има какво да се научи от по-големите ученици.

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  и колективен шах. За тази цел играем шахматното упражнение "Пешки срещу пешки". Всеки член на отора играе по един ход от общата шахматна партия, след което отстъпва мастото си на следващия член на екипа.

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие. Истински майстори на хляба ни показват как се прави свещената храна.

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си. Често я посещаваме. Искаме да чуем шепота на съзаклятниците; да надникнем в китните, малки възрожденски дворчета; да се разходим по каменните пътища на това красиво българско селище.

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между класовете. Нашата цел е да се забавляваме, докато спазваме правилата и играем честно,а не обезателно да станем първи.

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме връзките, които съществуват между нас. Осъзнаваме, че това, което ни свързва, понякога е твърде крехко и чупливо. Разбираме, че успехът понякога зависи от доверието, което имаме помежду си, за да постигнем заедно една обща цел.  

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се изпълни с весела глъч. Малки и големи очакваха с трепет откриването на учебната година. Най-вълнуващо беше за нас - първокласниците, техните родители и учители. Оживено очаквахме онзи момент, в който нещата завинаги ще се променят за всички нас...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и стойката на тялото, подобрява чувството за равновесие, координация и баланс,  развива чувства за ритъм и посока, подобрява самочувствието и формите за изразяване на себе си.

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик - остров Свобода. Разглеждаме една от най-големите скулптурни колекции на открито, посветена на децата - Пепеляшка, Пипи, Ян Бибиян и фигурите на страховити динозаври са на една ръка разстояние. 

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.