Ади

14.12.2021 13:38

            Тази сутрин Дядо Коледа се събуди много радостен. Предстоеше най-сладката част от неговата работа. Много дни и нощи той се труди, за да успее да подготви дарове за всички добри хора по света. Не беше сам. Джуджетата всеки ден му помагаха. Те научаваха от добрия старец какво трябва да подготвят и много внимаваха да не объркат.

          Добрият човек беше щастлив. След седмица щеше да дойде Коледа. Усмихннат влезе в работилницата. Там всички джуджета работеха усърдно. Странно! Най-ниското джудже се беше заело да прави най-високата играчка. Дядо Коледа си помисли: "Как е възможно това? Не му ли е трудно?!"

         - Ники, ще успееш ли да се справиш?! - загрижено попита Дядо Коледа. 

         - Разбира се. Винаги съм успявал! 

         - Но този замък е три пъти по-голям от теб!!!

         - Може да съм малък, но три пъти по-бърз от теб!  Докато ти мигнеш, аз ще съм сложил кулата. Докато ми помахаш за поздрав, а ще съм изградил кралските градини!

         - Значи докато завърша това изречение, ти ще си приключил замъка? - рекъл учудено Дядо Коледа.

         - Ами, ето, погледни! Готов съм! 

          Дядо Коледа остана изумен. Пред него се разкри големия замък - с триста зали и десет кули. Царските градини били пълни с растения, фонтанчета и голяма конюшня. Навсякъде се виждали пауни, зайчета и кралски котки.  

         - Това е подаръка за Диди, нали?!

         - Да, за най-доброто дете на света! 

        Двамата се усмихнаха и си намигнаха приятелски. 

        Да,  денят се очертаваше да бъде прелестен. 

—————

Назад


За връзка

Невена Дармонева

София, бул. " Монтевидео" 21, НСУ "София"


Пластика на седмицата

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на читалище "Хармония", за да поговорим за Левски.  Пяхме песни, рецитирахме стихотворения и почувствахме, че Левски е с нас. "Думите му бяха и прости и кратки, пълни с упование и надежди сладки." "Говореше често за бунт за...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до нашата класна стая. Разбираме, че има какво да се научи от по-големите ученици.

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  и колективен шах. За тази цел играем шахматното упражнение "Пешки срещу пешки". Всеки член на отора играе по един ход от общата шахматна партия, след което отстъпва мастото си на следващия член на екипа.

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие. Истински майстори на хляба ни показват как се прави свещената храна.

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си. Често я посещаваме. Искаме да чуем шепота на съзаклятниците; да надникнем в китните, малки възрожденски дворчета; да се разходим по каменните пътища на това красиво българско селище.

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между класовете. Нашата цел е да се забавляваме, докато спазваме правилата и играем честно,а не обезателно да станем първи.

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме връзките, които съществуват между нас. Осъзнаваме, че това, което ни свързва, понякога е твърде крехко и чупливо. Разбираме, че успехът понякога зависи от доверието, което имаме помежду си, за да постигнем заедно една обща цел.  

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се изпълни с весела глъч. Малки и големи очакваха с трепет откриването на учебната година. Най-вълнуващо беше за нас - първокласниците, техните родители и учители. Оживено очаквахме онзи момент, в който нещата завинаги ще се променят за всички нас...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и стойката на тялото, подобрява чувството за равновесие, координация и баланс,  развива чувства за ритъм и посока, подобрява самочувствието и формите за изразяване на себе си.

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик - остров Свобода. Разглеждаме една от най-големите скулптурни колекции на открито, посветена на децата - Пепеляшка, Пипи, Ян Бибиян и фигурите на страховити динозаври са на една ръка разстояние. 

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.