Елементи на системното обучение по шахмат

12.06.2022 09:00

Съществуват различни световни програми за системно изучаване на шахмат. В света все повече се застъпват и предлагат електронно изнесени обучения, в рамките на сайтове или учебни програми към различни клубове. При много от тях могат да се открият общи тенденции по отношение на съдържанието и методите на преподаване и учене. Тук ще разгледам общите моменти, застъпени във всички програми по отношение на:

  1. Съдържанието – учебните теми са подредени в йерархичен ред, в рамките на който постепенно се разкриват детайлите на тази сложна умствена игра. Обучените преминава през основни тематични ядра като: познания за шахматната дъска (елементите ѝ; именуването им; диагонали, вертикали, хоризонтали, флангове); познания за видовете фигури и тяхното специфично поведение на шахматната дъска;  знания за елементите на шахматната игра (пространство, материално предимство,  темпорално ограничение; защита; развитие; позициониране на пешките; мобилност); разбиране за силата на фигурите (относителна стойност; сравняване; изчисление на материалното предимство и изоставане; размени); знания за типовете ходове (атакуващи, защитни, погрешни); за завършването на партията (шах; мат; пат; видове реми; поведение при шах; етикет при приключване на партията); за основните матове (мат с два топа, мат с един топ, мат с дама и др.); за тактики и  комбинации (свръзка, рентген, двоен удар, открито нападение, премахване на защитата); за рокадата (видове, условия); за жертвата (видове, основания); за изграждане и разпознаването на комбинации; за формациите от пешки; за фазите на играта (дебют, мителшпил, ендшпил); за изучаването на дебюти; за шахматната нотация; за виртуалния шахмат; за видовете турнири и специфичната подготовката за тях; за състезателния етикет и правила; за шахматната история (велики шахматни партии; брилянтни шахматисти на всички времена; произход и разпространение на играта) и др.

  2. Методите – при системното обучение по шахмат широко се използват шахматни пъзели (реални шахматни ситуации, взети от реално изиграни партии и изкуствено създадени ситуации за обучението). Визуалната комуникация е широко застъпена в шахматното обучение на деца. Използват се диаграми, рисунки, карикатури, комикси, фотографии и др. Широко застъпено е предаването на послания чрез изображения. Използваните схеми, диаграми за предаване на съобщението към детето, спазват някои общи характеристики – идеите се предават аналитично, поднесени на малки разбираеми елементи, така че детето лесно и бързо да схване посланието. Изображенията, използвани в уроците по шахмат, са различни и често  изпълняват разнообразни и необходими функции: 

  3. декодираща посланието функция – привежда го в пространствено – действен образ, като целта на изображението е да се подпомогне разбирането на шахматната идея в практически план; 

  4. организираща функция –  представена чрез определен брой диаграми, набор от изображения, които имат за цел да илюстрират по-сложни идеи като обвържат сегментите във видим и обозрим действено приложен порядък; 

  5. интерпретираща функция – изображенията опроставят, изясняват, интерпретират по-сложна шахматна закономерност; 

  6. извличаща функция – изображенията, чиято цел е да изведат принцип по един метафоричен или емоционално ангажиран начин; 

  7. декоративна функция – широко застъпена в детските шахматни обучителни програми, при които изображенията и идеите се доближават смислово до други разбираеми за детето предметни области – провокиращи работата с фантазни образи и приказно съдържание.

Естествено тук се прилагат и всички други добре познати методи на обучение – демонстрация, мозъчна атака, беседа, мозъчна буря и т.н. 

 

—————

Назад


За връзка

Невена Дармонева

София, бул. " Монтевидео" 21, НСУ "София"


Пластика на седмицата

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на читалище "Хармония", за да поговорим за Левски.  Пяхме песни, рецитирахме стихотворения и почувствахме, че Левски е с нас. "Думите му бяха и прости и кратки, пълни с упование и надежди сладки." "Говореше често за бунт за...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до нашата класна стая. Разбираме, че има какво да се научи от по-големите ученици.

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  и колективен шах. За тази цел играем шахматното упражнение "Пешки срещу пешки". Всеки член на отора играе по един ход от общата шахматна партия, след което отстъпва мастото си на следващия член на екипа.

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие. Истински майстори на хляба ни показват как се прави свещената храна.

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си. Често я посещаваме. Искаме да чуем шепота на съзаклятниците; да надникнем в китните, малки възрожденски дворчета; да се разходим по каменните пътища на това красиво българско селище.

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между класовете. Нашата цел е да се забавляваме, докато спазваме правилата и играем честно,а не обезателно да станем първи.

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме връзките, които съществуват между нас. Осъзнаваме, че това, което ни свързва, понякога е твърде крехко и чупливо. Разбираме, че успехът понякога зависи от доверието, което имаме помежду си, за да постигнем заедно една обща цел.  

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се изпълни с весела глъч. Малки и големи очакваха с трепет откриването на учебната година. Най-вълнуващо беше за нас - първокласниците, техните родители и учители. Оживено очаквахме онзи момент, в който нещата завинаги ще се променят за всички нас...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и стойката на тялото, подобрява чувството за равновесие, координация и баланс,  развива чувства за ритъм и посока, подобрява самочувствието и формите за изразяване на себе си.

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик - остров Свобода. Разглеждаме една от най-големите скулптурни колекции на открито, посветена на децата - Пепеляшка, Пипи, Ян Бибиян и фигурите на страховити динозаври са на една ръка разстояние. 

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.