Да улесним писането на децата

27.09.2020 08:57

           Овладяването на писането е необходима предпоставка за езиковото и литературно обучение в първи клас. Овладяването на  самостоятелно изписване на буквите е тясно обвързано с правилното боравене с основния инструмент на писането - молива.

           В началото на учебната година при някои първокласници се наблюдават трудности при писмената работа. Виждат се различни проблеми: неефективен захват на молива; оказване на прекален натиск върху инструмента, който бързо довежда до умора на  ръката ; прилагане на твърде слаб натиск, който води до незадоволително качество на следите, които оставя моливът върху белия лист; недостатъчен диаметър на молива или прекалено голям, което натоварва допълнително ръката; твърде близко или обратно - твърде далечно захващане спрямо писеца.

           Когато детето се научи да държи правилно молива, а по-късно ще прехвърли наученото и при работата си с химикал, то ще може да пише по-лесно, по-бързо и по- красиво, а ръката му няма да се изморява по време на работа с тях.

           Важно е детето да разбере и усвои правилния начин за захващане на молива, за да може да прилага ефективно писане. За правилен се приема динамичният трипръстов захват, при който участват палеца /държи молива от едната стара/, показалеца /държи молива от другата страна/ и средният пръст / служи за опора на молива/.  Останалите пръсти - малък и безименен стоят прибрани към дланта и се разполагат върху повърхността за писане.

 

           В тази посока трябва да се усвоят няколко основни момента:

  • Избор на молив за писмена работа. Леко скъсените моливи - онези, които са малко по-къси от стандартната дължина предразполагат към по-лесен захват. Оптималната дължина на молива - от показалеца до върха на пръчката е около 2 см.
 
 
  • Маркиране на правилното поле за полагане на пръстите върху молива. За постигане на тази цел могат да се използват хартия и тиксо.  Това поле може да се обозначи с цветна хартиена лента, която е залепена на молива на точното място, на което трябва да се приложи правилното захващане.

 
 
 
  • Избор на пръсти, с които да бъде захванат молива и прилагане на правилен захват. До усвояването на захвата е добре детето да се научи да следва следните стъпки: хващане ма молива с палец и показалец; повдигане от повърхността на която е поставен с острата част към него; завъртане с помощта на другата ръка до позицията за писане. 

 

  •  

  •           Втори начин за правилно начално захващане е чрез захващане на молива с трите пръста, докато той е в изправено положение и бавно се плъзгат пръстите до полето да захващане. 

  •           Упражняването на моториката и двигателните умения може да стане с вземане на малки предмети с трите пръста и прибрани в дланта на безименния и малкия пръст на ръката. Развъртането и завъртането на капачки с трите пръста на бутилки също помага.

 

 

  •  
  •                  Правилната употреба на пръстите може да се подпомогне със сгъната салфетка. Безименният и малкият пръст са вътре в дланта. 

 

             Усвояването на правилния захват може да се подпомогне с помощно средство за по-ефективно захващане - държач за молив. Съществуват различни видове такива средства, при които палецът и показалецът се разполагат на точната позиция спрямо пишещото средство.

 

  • Правилно разстояние /не повече - около 2 см/ от върха на молива до началото на показалеца. Така се редуцира напрежението и натоварването на ръката по време на писане.
 
  • Упражняване на умерен натиск и навици за упражнения за релаксиране на ръката при умора.

 

 

 

 

 

—————

Назад


За връзка

Н. Дармонева

НСУ "София"

Пластика на седмицата

—————

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до...

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  колективно шахмат. За...

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие.   ...

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си....

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между...

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме...

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и...

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик -...

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.