"Приятелите" - Никола Тодоров

09.12.2021 12:26

              Врабчо се събудил твърде гладен. Врабецът се криел в клоните на една елхичка. Реши незабавно да слезе, за да п отърси храна. На една голяма поляна срещнал засмян снежен човек. Попитал го:

              - Кой си ти? Усмихваш се! Значи не си лош! Може ли да станем приятели?

             Снежният човек му отвърнал:

              -Аз съм Снежко. И изобщо не съм зъл! И даже - много искам да станем приятели, защото аз нямам никакви другари!

              И двамата се усмихнали и потеглили заедно напред. Врабчо споделил, че е тръгнал да търси храна. Снежко се зарадвал, защото и той търсел същото. Когато открили провизии, изведнъж се озовали пред къщата на дядо Тодор, която се намирала извън селото, на един хълм. Решили да играят на бой със снежни топки. Снежко оцелил Врабчо си една пухкава снежна топка. Той тупнал на снега. Снежко извикал:

            - Добре ли си?

             - Да, добре съм. Имам много сняг под перата. Трябва да се изтупам.

             Врабчо завълтял опашка налямо и надясно и разхвърлял сняг около себе си. Претърколил се в снега отново. Снежко му помогнал да стане. 

             Двамата приятели взели шейната от мазето на дядо Тодор. Пуснали елена от кошарата. Вързали го за шейната и се возили до късно вечерта. Били щастливи през целия ден!

—————

Назад


За връзка

Невена Дармонева

София, бул. " Монтевидео" 21, НСУ "София"


Пластика на седмицата

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на читалище "Хармония", за да поговорим за Левски.  Пяхме песни, рецитирахме стихотворения и почувствахме, че Левски е с нас. "Думите му бяха и прости и кратки, пълни с упование и надежди сладки." "Говореше често за бунт за...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до нашата класна стая. Разбираме, че има какво да се научи от по-големите ученици.

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  и колективен шах. За тази цел играем шахматното упражнение "Пешки срещу пешки". Всеки член на отора играе по един ход от общата шахматна партия, след което отстъпва мастото си на следващия член на екипа.

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие. Истински майстори на хляба ни показват как се прави свещената храна.

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си. Често я посещаваме. Искаме да чуем шепота на съзаклятниците; да надникнем в китните, малки възрожденски дворчета; да се разходим по каменните пътища на това красиво българско селище.

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между класовете. Нашата цел е да се забавляваме, докато спазваме правилата и играем честно,а не обезателно да станем първи.

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме връзките, които съществуват между нас. Осъзнаваме, че това, което ни свързва, понякога е твърде крехко и чупливо. Разбираме, че успехът понякога зависи от доверието, което имаме помежду си, за да постигнем заедно една обща цел.  

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се изпълни с весела глъч. Малки и големи очакваха с трепет откриването на учебната година. Най-вълнуващо беше за нас - първокласниците, техните родители и учители. Оживено очаквахме онзи момент, в който нещата завинаги ще се променят за всички нас...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и стойката на тялото, подобрява чувството за равновесие, координация и баланс,  развива чувства за ритъм и посока, подобрява самочувствието и формите за изразяване на себе си.

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик - остров Свобода. Разглеждаме една от най-големите скулптурни колекции на открито, посветена на децата - Пепеляшка, Пипи, Ян Бибиян и фигурите на страховити динозаври са на една ръка разстояние. 

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.