"Котешко очакване" - Йоана Торофиева

10.12.2021 11:12

        Едно оранжево коте, което се казваше Ели, чакаше Дядо Коледа с нетърпение. Надяваше се да получи златно звънче, с което да си поиграе. Докато го чакаше, то лудуваше със своето котешко семейство. Гонеха се из двора на своята стопанка, мяукаха по минувачите и драскаха лекичко с нокти по оградата на къщата. Сестрите и Софи и Габи обичаха да се гонят около върбата в двора, а приятелката и Еви обичаше за мяука - сякаш е на концерт.   

        Когато им омръзна да играят в двора, тръгнаха да обикалят селото. Стигнаха до центъра и видяха голямата елха - блестяща и отрупана с коледни играчки. Софи се провикнала:

        - Вижте! Какво хубаво еленче! Със златни рогца, сребърна шейна и звънче като злато!   

         Котетата трябвало да се  приберат точно, когато часовникът удари девет часа. Но в този миг еленчето видяло котетата и ги попитало:

         - Хей, искате ли да станем приятели?

         - Ще ти станем приятели, ако ни помогнеш да открием такава елха и за нашия дом! - отговори дружелюбната Габи.

         - Елхата ни е много нужна! Там Дядо Коледа ще остави нашите подаръци!

         - М-м-м! - замисли се еленчето. - Ще ви помогна! Аз ще ви я донеса!

         Ели се учуди и се пъхна в снега. Прокопа малък тунел и изскочи от другата му страна. Еленчето вече беше донесло илхата. Котетата му благодариха.

        - Хей, сладури, сега се прибирайте, че майкй ви ще ви се скара! А Дядо Коледа пристига тази вечер!

          Котаците се прибрали, подскачайки като зайчета в снега. Вечеряли парченца пъстърва и легнали да спят. Заспали бързо.

          На сутринта видели под елхата подаръци, надписани с техните имена. Ева получила принцеса Котка. Софи - котка еднорог, а Габи получила еленчето, което срещнали предишния ден. Когато Ели отворила своя подарък, видяла мечтаното звънче, което блести. 

          Всички извикали дружно: 

          - Дядо Коледа е най-добрият старец на света! Завинаги! Обичаме този празник. Завинаги!

—————

Назад


За връзка

Невена Дармонева

София, бул. " Монтевидео" 21, НСУ "София"


Пластика на седмицата

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на читалище "Хармония", за да поговорим за Левски.  Пяхме песни, рецитирахме стихотворения и почувствахме, че Левски е с нас. "Думите му бяха и прости и кратки, пълни с упование и надежди сладки." "Говореше често за бунт за...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до нашата класна стая. Разбираме, че има какво да се научи от по-големите ученици.

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  и колективен шах. За тази цел играем шахматното упражнение "Пешки срещу пешки". Всеки член на отора играе по един ход от общата шахматна партия, след което отстъпва мастото си на следващия член на екипа.

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие. Истински майстори на хляба ни показват как се прави свещената храна.

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си. Често я посещаваме. Искаме да чуем шепота на съзаклятниците; да надникнем в китните, малки възрожденски дворчета; да се разходим по каменните пътища на това красиво българско селище.

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между класовете. Нашата цел е да се забавляваме, докато спазваме правилата и играем честно,а не обезателно да станем първи.

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме връзките, които съществуват между нас. Осъзнаваме, че това, което ни свързва, понякога е твърде крехко и чупливо. Разбираме, че успехът понякога зависи от доверието, което имаме помежду си, за да постигнем заедно една обща цел.  

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се изпълни с весела глъч. Малки и големи очакваха с трепет откриването на учебната година. Най-вълнуващо беше за нас - първокласниците, техните родители и учители. Оживено очаквахме онзи момент, в който нещата завинаги ще се променят за всички нас...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и стойката на тялото, подобрява чувството за равновесие, координация и баланс,  развива чувства за ритъм и посока, подобрява самочувствието и формите за изразяване на себе си.

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик - остров Свобода. Разглеждаме една от най-големите скулптурни колекции на открито, посветена на децата - Пепеляшка, Пипи, Ян Бибиян и фигурите на страховити динозаври са на една ръка разстояние. 

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.