"Мистерията" - Дария Димитрова

09.12.2021 15:11

                  Домът на Снежинка се намирал в малко селце, до една пещера. Той бил уютен и много просторен. На първият етаж имало две огромни стаи, в които семейството се събирало за вечеря и прекарвало времето си заедно. 

                 Снежинка най-много обичала да стои в своята детска стая. Тя се намирала на втория етаж. Любимото и място било нейното бюро. Там девойката прекарвала почти целия си ден.  Пишела стихове, приказки и разкази. В тях се срещали всякакви животни, но най-вече измислени от самата нея.  

                 След един изтощителен ден на писане, второкласничката внезапно заспала от умора. Дочула камбанен звън и видяла жълти светлинки в небето.  Сторило и се, че вижда Дядо Коледа. Отишла до прозореца, за да го посрещне, но навън нямало никого. Само звездите светели на нощното небе. Решила да си легне, но отново чула веселите камбанки, които я викали да погледне навън. Изтичала до стаята на своите родители, но те спели толкова дълбоко, че дори да удряла с палка по тиган, нямало да чуят.

                 Тихичко, на пръсти, излезла навън, за да погледне отблизо, но нищо не видяла. Недалеч от дома се простирала иглолистна гора. Оттам се носел камбанен звън. Снежинка решила да се приближи. Колкото повече приближавала гората, все по-тъмно ставало. Звукът се усилвал. Тя го чувала още по-ясно. Навлезла нъвтре в гората и скоро разбрала, че се е загубила. Изправила се пред стара, дървена къщурка. Почукала на вратата. Отворила и старица. Детето попитало:

                - Бабо, моля Ви, приемете ме при Вас! Изгубих се!

                - Ела, скъпо дете, ще се грижа за теб!   

               Родителите на Снежинка се събудили рано сутринта. Отишли да събудят Снежинка, за да започне нейният нов ден приятно и хубаво. Открили, че я няма. Претърсили цялата къща, но не я намерили. Бащата много се притеснил. Майката го успокоила и му предложила да излезат навън, за да я потърсят. Тъкмо тръгнали към гората и ведели възрастна жена да води тяхното дете. Изтичали към тях и прегърнали своето дете. 

                - Мила моя, уплаши ме! Къде беше? - казал бащата.

                - Исках да разбера какъв е този камбанен звън, който чувам от моята стая.

                - Сигурно чуваш камбаниките от шейната на Дядо Коледа. - казала майката. - Скоро ще дойде и в нашия дом!  

              Семейството се прибрало щастливо вкъщи. И наистина Дядо Коледа съвсем скоро посетил детето.         

                 

—————

Назад


За връзка

Невена Дармонева

София, бул. " Монтевидео" 21, НСУ "София"


Пластика на седмицата

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на читалище "Хармония", за да поговорим за Левски.  Пяхме песни, рецитирахме стихотворения и почувствахме, че Левски е с нас. "Думите му бяха и прости и кратки, пълни с упование и надежди сладки." "Говореше често за бунт за...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до нашата класна стая. Разбираме, че има какво да се научи от по-големите ученици.

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  и колективен шах. За тази цел играем шахматното упражнение "Пешки срещу пешки". Всеки член на отора играе по един ход от общата шахматна партия, след което отстъпва мастото си на следващия член на екипа.

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие. Истински майстори на хляба ни показват как се прави свещената храна.

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си. Често я посещаваме. Искаме да чуем шепота на съзаклятниците; да надникнем в китните, малки възрожденски дворчета; да се разходим по каменните пътища на това красиво българско селище.

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между класовете. Нашата цел е да се забавляваме, докато спазваме правилата и играем честно,а не обезателно да станем първи.

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме връзките, които съществуват между нас. Осъзнаваме, че това, което ни свързва, понякога е твърде крехко и чупливо. Разбираме, че успехът понякога зависи от доверието, което имаме помежду си, за да постигнем заедно една обща цел.  

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се изпълни с весела глъч. Малки и големи очакваха с трепет откриването на учебната година. Най-вълнуващо беше за нас - първокласниците, техните родители и учители. Оживено очаквахме онзи момент, в който нещата завинаги ще се променят за всички нас...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и стойката на тялото, подобрява чувството за равновесие, координация и баланс,  развива чувства за ритъм и посока, подобрява самочувствието и формите за изразяване на себе си.

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик - остров Свобода. Разглеждаме една от най-големите скулптурни колекции на открито, посветена на децата - Пепеляшка, Пипи, Ян Бибиян и фигурите на страховити динозаври са на една ръка разстояние. 

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.