Учебна литература по шахмат за деца

12.06.2022 08:53

Броят на написаните книги за шахмата е огромен. Много от тях могат да бъдат открити на световния пазар за книги, но не и в книжарниците. Необходима е преводаческа инициатива, дръзновение или държавна образователна инвестиция, за да бъде осигурен достъп на тази литература до съзнанието на българските деца и учители.  За деца има чудесни обучителни шахматни книги на английски език: The Story of  Chess от Horacio Cardo, Story Time Chess, Winning Chess Strategy for Kids от Jeff Coakley, The Chess Tactics Workbook от Al Woolum, The Batsford Book of Chess for Children от Sabrina Chevannes, How to Beat Your Dad at Chess от Murray Chandler, Chess: Easy to Learn – Fun to Play от Olga Dolzhykova и Timofey Galinsky, Tani`s New Home от Tanitoluwa Adewumi и Michelle Lord.

На български език са излезли няколко полезни книги: Шахмат за деца в приказки и примери от Павлин Иванов, Шахматната азбука от В. Гришин и Е. Илин, Шахмат за най-малките от Жени Колчакова, Енциклопедия по шахмат от Джеймс Ийд, Да играем шах – първи стъпки от Виктор Пожарский, Искам всичко да знам. Шах и мат от колективПълен наръчник по шах от Елизабет ДолбиДа играем шах от Анатолий Карпов, Шах за всички – част 1. и част 2. от колектив, Избрани шахматни задачи от Петко Петков, Учебно пособие за начинаещи и напреднали шахматисти от Хосе Раул Капабланка, Основи на шахматната игра от Стефан Сергиев, Занимателният шахмат от М. Юдович, Шахмат-от първите ходове до шах и мат на Даниел Кинг, Шах за деца от Сабрина Шеванес, Ръководство за шахматната игра от Георги Шаляфов.

 

—————

Назад


За връзка

Невена Дармонева

София, бул. " Монтевидео" 21, НСУ "София"


Пластика на седмицата

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на читалище "Хармония", за да поговорим за Левски.  Пяхме песни, рецитирахме стихотворения и почувствахме, че Левски е с нас. "Думите му бяха и прости и кратки, пълни с упование и надежди сладки." "Говореше често за бунт за...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до нашата класна стая. Разбираме, че има какво да се научи от по-големите ученици.

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  и колективен шах. За тази цел играем шахматното упражнение "Пешки срещу пешки". Всеки член на отора играе по един ход от общата шахматна партия, след което отстъпва мастото си на следващия член на екипа.

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие. Истински майстори на хляба ни показват как се прави свещената храна.

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си. Често я посещаваме. Искаме да чуем шепота на съзаклятниците; да надникнем в китните, малки възрожденски дворчета; да се разходим по каменните пътища на това красиво българско селище.

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между класовете. Нашата цел е да се забавляваме, докато спазваме правилата и играем честно,а не обезателно да станем първи.

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме връзките, които съществуват между нас. Осъзнаваме, че това, което ни свързва, понякога е твърде крехко и чупливо. Разбираме, че успехът понякога зависи от доверието, което имаме помежду си, за да постигнем заедно една обща цел.  

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се изпълни с весела глъч. Малки и големи очакваха с трепет откриването на учебната година. Най-вълнуващо беше за нас - първокласниците, техните родители и учители. Оживено очаквахме онзи момент, в който нещата завинаги ще се променят за всички нас...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и стойката на тялото, подобрява чувството за равновесие, координация и баланс,  развива чувства за ритъм и посока, подобрява самочувствието и формите за изразяване на себе си.

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик - остров Свобода. Разглеждаме една от най-големите скулптурни колекции на открито, посветена на децата - Пепеляшка, Пипи, Ян Бибиян и фигурите на страховити динозаври са на една ръка разстояние. 

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.