"Бабините курабийки" - София

17.12.2021 11:55

Един ден баба Лилия направила курабийки за нейните внучки Емма и Леа. Едно малко мишле се качило на масата и похапнало сладко от бисквитките. След славното угощение, не останало нищо. Върнало се в своята хралупа под креслото.

Когато баба Лилия дошла със своите внучки, тя погледнала към чинията на масата. Изненадала се и казала:

-Ах, къде са ми курабийките?!

- Кои курабийки, бабо? - попитала Емма.

- Докато вие пътувахте, аз направих коледни курабийки специално за вас. Вие идвате и хоп! Няма ги! Къде са?!

- Не се притеснявай, бабо! Ще ги намерим! - казала Леа.

На другия ден мишлето отново се качило на масата, за да обядва, а бабата се изплашила като го видяла.

Лея и Емма спасили своята любима баба от нашественика. Те хванали гладното мишле и го сложили внимателно в една кутия. Нахранили го с парченца кашкавал.

Вечерта го пуснали да се разхожда. Гризльо се качил на елхата. Сребърната звезда паднала. Емма я поставила на мястото и. Грижливо хванала Гризльо и го поставила в къщичката му. Направила му една малка коледна елха, която внесла в неговия дом.

Баба Лили приготви нови бадемови бисквитки и в коледната нощ поставила курабийка под елхата на Гризльо.

—————

Назад


За връзка

Невена Дармонева

София, бул. " Монтевидео" 21, НСУ "София"


Пластика на седмицата

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на читалище "Хармония", за да поговорим за Левски.  Пяхме песни, рецитирахме стихотворения и почувствахме, че Левски е с нас. "Думите му бяха и прости и кратки, пълни с упование и надежди сладки." "Говореше често за бунт за...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до нашата класна стая. Разбираме, че има какво да се научи от по-големите ученици.

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  и колективен шах. За тази цел играем шахматното упражнение "Пешки срещу пешки". Всеки член на отора играе по един ход от общата шахматна партия, след което отстъпва мастото си на следващия член на екипа.

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие. Истински майстори на хляба ни показват как се прави свещената храна.

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си. Често я посещаваме. Искаме да чуем шепота на съзаклятниците; да надникнем в китните, малки възрожденски дворчета; да се разходим по каменните пътища на това красиво българско селище.

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между класовете. Нашата цел е да се забавляваме, докато спазваме правилата и играем честно,а не обезателно да станем първи.

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме връзките, които съществуват между нас. Осъзнаваме, че това, което ни свързва, понякога е твърде крехко и чупливо. Разбираме, че успехът понякога зависи от доверието, което имаме помежду си, за да постигнем заедно една обща цел.  

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се изпълни с весела глъч. Малки и големи очакваха с трепет откриването на учебната година. Най-вълнуващо беше за нас - първокласниците, техните родители и учители. Оживено очаквахме онзи момент, в който нещата завинаги ще се променят за всички нас...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и стойката на тялото, подобрява чувството за равновесие, координация и баланс,  развива чувства за ритъм и посока, подобрява самочувствието и формите за изразяване на себе си.

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик - остров Свобода. Разглеждаме една от най-големите скулптурни колекции на открито, посветена на децата - Пепеляшка, Пипи, Ян Бибиян и фигурите на страховити динозаври са на една ръка разстояние. 

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.