Дигитални платформи за шахмат

12.06.2022 08:51

Шахматът отдавна е навлязъл в дигиталния свят. Съществуват много електронни приложения, които предлагат обучение и приложение на шахматното знание, подходящи за деца от предучилищна и от начална-училищна възраст. Повечето от тях са платени, но предлагат и абонаменти за училищата, което е добра възможност за българските деца, при подходяща образователна политика в тази сфера. Тук ще спомена само две от най-добрите и подходящи за начална-училищна възраст:

  1. ChessMatec (chessmatec.com) – електронен сайт и платено приложение за начално обучение по шахмат, подходящо за деца над 3-годишна възраст. Това е най-модерната и  интерактивна образователна игра за изучаване и практикуване на шахмат. Слайдовете са цветни, анимирани и интерактивни. Предложени са множество мини игри и пъзели, а шахматната игра се изучава чрез малки уроци, разпределени в осем глобални теми. Създател на това поетапно обучение е гросмайсторът Борис Алтерман (израелски гросмайстор, старши треньор на ФИДЕ, съветник на шахматната програма за юноши). 

Обучението в шахматните правила става чрез поетапно преодоляване на препятствия. Шахматните фигури се борят с чудовища. В нея участват два вида герои – едните използват алюзия, за да се доближат до външния вид на традиционните шахматни фигури, но все пак са адаптирани към детското мислене и са описателно близки до персонажи от приказките. Вторият вид герои са отчуждени от представата за стандартен шахмат и изцяло се доближават до приказното характеризиране на лошият персонаж от приказките.

Всяко обучително ниво от програмата започва с анимация, която чрез пример обяснява предстоящото упражнение. Шахматната дъска е превърната в земна повърхност – подобна на лабиринт, изпълнен с множество изпитания, чието преодоляване е проектирано да упражнява основни шахматни умения – за характера и движението на фигурите, за калкулация на успешните ходове, за прогнозиране на поведението на опонента, за пренастройване на първоначалния план към изменящата се среда. Играта предлага изучаване на стратегии, пъзели. Играчът тества знанията си на края на всяко ниво и така отбелязва собствения си напредък. Може да играе срещу машина като се дефинира нивото на трудност и е осигурена възможност да синхронизира нивото на опонента до ниво, което е симетрично  на неговото собствено разбиране в дадения времеви отрязък.

  1. ChessKid.com е част от по-голям сайт, посветен на шахмата, но е изцяло посветено на децата приложение, което допуска безплатно изучаване на шахмат, въпреки че пълното отключване на функциите отново е платено. Той предлага находчива онлайн учебна програма, лесни за управление клубове и класни стаи, ученически отчетни карти на дейността, платформа за организиране на турнири, ограничен, безопасен чат - без  да се налага да се оповестява лична информация. Неограниченият достъп до всички функции на сайта е предвиден в платената акаунт, който отключва всички възможности и отново може да бъде прицелна образователна инвестиция, при благоразположение от страна на образователните власти.

—————

Назад


За връзка

Н. Дармонева

НСУ "София"

Пластика на седмицата

—————

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до...

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  колективно шахмат. За...

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие.   ...

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си....

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между...

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме...

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и...

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик -...

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.