Изучаване на приказки в началния етап на образованието

07.05.2019 09:54

Приказките са важна съдържателна част от литературното обучение и компетентност в началния етап на образованието. Те представляват автентични образци на детската литература и са полезен инструмент за езиковото развитие на детето от начална-училищна възраст. Тяхната функционалност се дължи не само на кратката, образно наситена текстова форма, подходяща за тази възрастова група, но и на безспорния факт, че тези словесни форми притежават високи художествени достойнства. Те са безценен инструмент в инициирането на събития за развитието на зрялата личност. Носят в себе си важни нравствени и естетически послания. Оказват значимо въздействие върху психичния живот на детето – въздействат върху емоциите; върху ценностната система; върху речевите функции, които получават значим тласък в лексикално, стилистично и синтактично отношение; върху развитието на звуковата артикулация и дикцията; върху мисловната дейност; върху въображението и креативността.

Приказките винаги са били част не само от учебната програма по  български език и литература в моя клас, но и благоприятна основа за личностно изследване със средствата на драмата, танца и песента. Интересът към този жанр продължи през всичките четири години на обучението на настоящия ми випуск. Моят клас изигра на сцената на Нов български университет драматизирани приказки, под сценичната форма на  мюзикъли - „Снежанка“, „Красавицата и Звярът“, „Аладин“. Изображения от тези събития на класа могат да се видят в Приложения пет, шест и седем. Моите ученици не само четат, слушат и анализират постъпките на героите с интерес и неподправено вълнение, но и обожават да изследват ролята отвътре и да я развиват. Те изпитват вълнение при срещата с неочакваното, вълшебното и загадъчното в приказния свят. Учат за живота, играейки един художествено обработен епизод на неговите проявления.

„Цар Дроздобрад“ и „Малката кибритопродавачка“ са обичани приказки не само на читателите от цял свят. Сценаристи и режисьори предизвикват себе си с повествователното богатство и динамиката на образите в „Цар Дроздобрад“ и със задълбочено представените психични картини и вътрешни процеси, майсторски обрисувани в „Малката кибритопродавачка“. Бургаският куклен театър заслужи и получи най-престижната театрална награда в областта на кукления театър – Икар, именно за постановката „Цар Дроздобрад“ През 2014 година Националният музикален театър представи пред публика класическата детска оперета „Малката кибритопродавачка“ на Румен Бояджиев – син, който спечели наградата на Българското национално радио „Музикант на годината“ 2012 година. 

Тези две приказки са интересен художествен факт и за мен. Вниманието ми е предизвикано от вълнуващите процесите на психична трансформация, през които преминават героите, последвани с различен метод на представяне – Братя Грим са екстравертно ориентирани към действията и поведенията на героите, а Андерсен е интровертно заинтригуван от психичната реалност на своята малка героиня. Любопитно ми беше да разбера коя от двете приказки ще привлече към себе си децата и ще ги спечели за една драматизация. Коя от тях те ще предпочетат да изследват драматично?! Винаги съм вярвала, че обучението трябва да има действен аспект и приложение в живота. В моя артистичен клас, в който голяма част от децата копнеят да станат артисти и свързват в своите представи съдбата си със сцената, текстовете, които са подходящи за голямата сцена, са любим епизод от обучението. Именно затова и аз избрах тях за целите на тази дипломна работа. 

Държавните образователни изисквания фиксират очакванията от литературното обучение в четвърти клас. Приказките са съществена част от съдържанията. Чрез тях развитието на литературната компетентност получава нов тласък, базиран на ориентацията към целите на обучението – формиране на базисни умения за разбиране на прочетеното;  разширяването и обогатяването на речниковия запас; провокирането на  репродуктивното и продуктивното създаване на писмена и устна реч; задълбочаването на анализа на съдържанието на литературните произведения; идентифицирането и диференцирането на жанровите и стилистични специфики на литературните произведения.

 

—————

Назад


За връзка

Н. Дармонева

НСУ "София"

Пластика на седмицата

—————

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до...

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  колективно шахмат. За...

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие.   ...

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си....

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между...

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме...

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и...

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик -...

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.