"Пеньо и джуджетата" - Деян Гълъбов

15.12.2021 11:39

Имало едно време едно добро момче. То се казвало Пеньо. В един снежен ден момчето отишло в гората за коледно дърво. Докато вървяло и забелязало един знак, на който имало надпис: "Къщата на джуджетата - натам!"

Пеньо си казал:"Каква е тази къща на джуджетата?! Трябва да видя тези джуджета!"

Започнал да върви към къщичката. Вървял, вървял часове наред. Стъмнило се. Станало страшно и тъмно, но продължило да броди. Най-накрая стигнало до мястото. Решило да влезне вътре, но вратата била заключена. Хрумнала му идеята да влезе през комина.

Когато влезнал, не  видял джуджета. Те били на горния етаж - сладдко спяли и гръмко хъркали. 

Първият етаж бил украсен с червени и жълти гирлянди. На масата имало печена пуйка, зеле, пиле с картофи и суши.   

Пеньо не искал да буди домакините.Решил да спи на фотьойла.

На сутринта се събудил. Всички създания го бяха заобиколили. Питали:

- Кой си ти? Как се казваш? Защо си тук?

Пеньо отговорил и на трите въпроса. Така се запознали. Джеуджетата искали да му покажат работилницата си. Като я видял , му било много интересно. Многознайко го попитал дали може да остане при тях. Гостът отговорил, че не знае. Трябвало да пита майка си.

Прибрал се. Попитал майка си дали може да посещава новите си приятели. Тя му казала, че не може да му позволи, докато не се запознае с тях.

Детето завело майка си до къщата в гората. Тя се запознала с джуджетата и веднага се съгласила.

От този ден нататък детето често посещавало новите си приятели. 

—————

Назад


За връзка

Невена Дармонева

София, бул. " Монтевидео" 21, НСУ "София"


Пластика на седмицата

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на читалище "Хармония", за да поговорим за Левски.  Пяхме песни, рецитирахме стихотворения и почувствахме, че Левски е с нас. "Думите му бяха и прости и кратки, пълни с упование и надежди сладки." "Говореше често за бунт за...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до нашата класна стая. Разбираме, че има какво да се научи от по-големите ученици.

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  и колективен шах. За тази цел играем шахматното упражнение "Пешки срещу пешки". Всеки член на отора играе по един ход от общата шахматна партия, след което отстъпва мастото си на следващия член на екипа.

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие. Истински майстори на хляба ни показват как се прави свещената храна.

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си. Често я посещаваме. Искаме да чуем шепота на съзаклятниците; да надникнем в китните, малки възрожденски дворчета; да се разходим по каменните пътища на това красиво българско селище.

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между класовете. Нашата цел е да се забавляваме, докато спазваме правилата и играем честно,а не обезателно да станем първи.

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме връзките, които съществуват между нас. Осъзнаваме, че това, което ни свързва, понякога е твърде крехко и чупливо. Разбираме, че успехът понякога зависи от доверието, което имаме помежду си, за да постигнем заедно една обща цел.  

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се изпълни с весела глъч. Малки и големи очакваха с трепет откриването на учебната година. Най-вълнуващо беше за нас - първокласниците, техните родители и учители. Оживено очаквахме онзи момент, в който нещата завинаги ще се променят за всички нас...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и стойката на тялото, подобрява чувството за равновесие, координация и баланс,  развива чувства за ритъм и посока, подобрява самочувствието и формите за изразяване на себе си.

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик - остров Свобода. Разглеждаме една от най-големите скулптурни колекции на открито, посветена на децата - Пепеляшка, Пипи, Ян Бибиян и фигурите на страховити динозаври са на една ръка разстояние. 

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.