Първи турнир "Топове срещу пешки"

12.02.2021 12:00


        Турнирът имаше за цел да поощри децата да разгледат отделен аспект от шахматната игра и да приложат новите шахматни знания в турнирна среда.

        Начинаещите шахматисти тренираха уменията си за прилагане на две отделни шахматни стратегии: осигуряване на мат чрез два топа и ефекта на произвеждането на фигура.

         Целта на единия играч, който разполагаше с цар и два топа, беше да направи мат. При постигането на целта, той печелеше точката. 

         Целта на другия играч, разполагащ с цар и осем пешки, беше да произведе фигура чрез достигане на пешката до противоположния краен хоризонтал. При постигане на целта, играчът печелеше точката.

                
        Играха всички деца, присъствали на събитието.
        Сменяха опонента си след всеки кръг.
        Стараха се да спазват шахматна дисциплина по време на турнира.

       Скоро децата откриха, че материалното предимство не винаги означава крайна победа. Много често една, достигнала до краен хоризонтал пешка, се оказваше по-силна от двата налични и действащи топове.
   
         Подобен развой се случваше винаги, когато играчите не използваха тактически правилно своето материално предимство. 

         
   
       

             Турнирът се проведе в седем кръга. След всеки кръг се сменяше опонента.
        Опонентите се избираха от Дармонева, която стриктно следеше резултатите от партиите.

      
        Шахматистите осъзнаха, че човек не трябва да се предава в една изначално губеща позиция, защото в играта може да настъпи обрат, благодарение на успешна тактика или груба грешка на опонента. 
      Децата играха срещу равностойни противници в схемата на съответния кръг. 

            По време на някои от кръговете се случи ситуация на реми (цар срещу цар на дъската), както и ситуации на пат, при които опонентите си поделиха точката.

            Имаше шахматисти, които споделиха, че обръщат голямо внимание на резултата от партиите. Бяха насочени да мислят повече за ситуациите на дъската, а не толкова за изхода на партията. 

             Имаше и участници, които показаха, че все още нe се усвоили правилното придвижване на фигурите, както и взаимодействията между тях. Необходими са им още тренировки, за да могат да участват пълноценно в турнир. 

             Момчетата превзеха челните места. Тео спечели златото с безапелационните 7 точки. Среброто отиде при Вики, който постигна резултат от 6 точки. Третото място беше поделено от участници, постигнали равен резултат от по 5 точки: Влади, Енес и Николай. Честито, момчета!

            Важно е да се отбележи, че сред дамите имаше много силно представили се шахматисти: Йони /4,5 точки/, Еви /4 точки/ и Ади /3,5 т./. Браво, момичета!

 

             

 

—————

Назад


За връзка

Невена Дармонева

София, бул. " Монтевидео" 21, НСУ "София"


Пластика на седмицата

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на читалище "Хармония", за да поговорим за Левски.  Пяхме песни, рецитирахме стихотворения и почувствахме, че Левски е с нас. "Думите му бяха и прости и кратки, пълни с упование и надежди сладки." "Говореше често за бунт за...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до нашата класна стая. Разбираме, че има какво да се научи от по-големите ученици.

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  и колективен шах. За тази цел играем шахматното упражнение "Пешки срещу пешки". Всеки член на отора играе по един ход от общата шахматна партия, след което отстъпва мастото си на следващия член на екипа.

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие. Истински майстори на хляба ни показват как се прави свещената храна.

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си. Често я посещаваме. Искаме да чуем шепота на съзаклятниците; да надникнем в китните, малки възрожденски дворчета; да се разходим по каменните пътища на това красиво българско селище.

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между класовете. Нашата цел е да се забавляваме, докато спазваме правилата и играем честно,а не обезателно да станем първи.

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме връзките, които съществуват между нас. Осъзнаваме, че това, което ни свързва, понякога е твърде крехко и чупливо. Разбираме, че успехът понякога зависи от доверието, което имаме помежду си, за да постигнем заедно една обща цел.  

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се изпълни с весела глъч. Малки и големи очакваха с трепет откриването на учебната година. Най-вълнуващо беше за нас - първокласниците, техните родители и учители. Оживено очаквахме онзи момент, в който нещата завинаги ще се променят за всички нас...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и стойката на тялото, подобрява чувството за равновесие, координация и баланс,  развива чувства за ритъм и посока, подобрява самочувствието и формите за изразяване на себе си.

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик - остров Свобода. Разглеждаме една от най-големите скулптурни колекции на открито, посветена на децата - Пепеляшка, Пипи, Ян Бибиян и фигурите на страховити динозаври са на една ръка разстояние. 

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.