Детски писатели

Джоан Катлин Роулинг

14.04.2021 07:09
Биография Английска писателка, активно занимаваща се с благотворителност - събира средства за болните с множествена склероза в Шотландия и за ограмотяването на децата в по-бедните държави по света. През 2015 година тя получава наградата от Британския Червен кръст за...

—————

Доналд Бисет

13.04.2021 15:23
  Доналд Бисет (1910 - 1995) Доналд Бисет е роден на 3 август 1910 година. Първият сборник с приказки се появява, когато авторът е на 44 години. Той е английски актьор, разказвач, илюстратор и писател. Снимал се е в повече от 15 филма, играл е на театралната сцена,...

—————

Йохана Спири

13.04.2021 13:29
Швейцарска писателка на детски книги. В своите най-популярни романи тя описва живота нав живописните Алпи през погледа на малко момиченце: "Хайди"   "Хайди и Клара"

—————

Шарл Перо

13.04.2021 13:28
Френски поет и писател. Автор на едни от най-известните детски приказки: " Пепеляшка"  "Червената шапчица"  "Синята брада"  "Котаракът в чизми"  " Спящата красавица"

—————

Роалд Дал

13.04.2021 13:26
Британски писател от норвежки произход. Автор на детски класики като: "Матилда" "Чарли и шоколадовата фабрика" Вещиците" Джеймс и гигантската праскова"

—————

Методи Бежански

13.04.2021 12:16

—————

Ерих Кестнер

13.04.2021 11:36
Немски писател, изключително популярен през ХХ век. Автор е на едни от най-обичаните детски романи. Най-обичани негови творби: "Хвърчащата класна стая" "Антон и Точица" "Двойната Лотхен"

—————

Карло Колоди

13.04.2021 11:32
Карло Лоренцини, по-известен с псевдонима си Карло Колоди, е италиански детски писател и журналист. Най-известната негова творба е "Приключенията на Пинокио".

—————

Астрид Линдгрен

13.04.2020 11:52
  Шведска писателка, оставила следа в литературата със своите обичани детски романи. Най-четени произведения: "Пипи Дългото чорапче" "Емил от Льонеберя" "Карлсон, който живее на покрива" "Братята с лъвски сърца"

—————


За връзка

Невена Дармонева

София, бул. " Монтевидео" 21, НСУ "София"


Пластика на седмицата

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на читалище "Хармония", за да поговорим за Левски.  Пяхме песни, рецитирахме стихотворения и почувствахме, че Левски е с нас. "Думите му бяха и прости и кратки, пълни с упование и надежди сладки." "Говореше често за бунт за...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до нашата класна стая. Разбираме, че има какво да се научи от по-големите ученици.

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  и колективен шах. За тази цел играем шахматното упражнение "Пешки срещу пешки". Всеки член на отора играе по един ход от общата шахматна партия, след което отстъпва мастото си на следващия член на екипа.

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие. Истински майстори на хляба ни показват как се прави свещената храна.

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си. Често я посещаваме. Искаме да чуем шепота на съзаклятниците; да надникнем в китните, малки възрожденски дворчета; да се разходим по каменните пътища на това красиво българско селище.

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между класовете. Нашата цел е да се забавляваме, докато спазваме правилата и играем честно,а не обезателно да станем първи.

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме връзките, които съществуват между нас. Осъзнаваме, че това, което ни свързва, понякога е твърде крехко и чупливо. Разбираме, че успехът понякога зависи от доверието, което имаме помежду си, за да постигнем заедно една обща цел.  

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се изпълни с весела глъч. Малки и големи очакваха с трепет откриването на учебната година. Най-вълнуващо беше за нас - първокласниците, техните родители и учители. Оживено очаквахме онзи момент, в който нещата завинаги ще се променят за всички нас...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и стойката на тялото, подобрява чувството за равновесие, координация и баланс,  развива чувства за ритъм и посока, подобрява самочувствието и формите за изразяване на себе си.

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик - остров Свобода. Разглеждаме една от най-големите скулптурни колекции на открито, посветена на децата - Пепеляшка, Пипи, Ян Бибиян и фигурите на страховити динозаври са на една ръка разстояние. 

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.