Упражнение 2. Славното минало

 
 

Задача 1. Попълнете липсващите елементи от линията на времето в таблицата.  

Година

Събитие

1.

680

 

2.

 

Сключване на мирен договор между Византия и хан Аспарух, което се разглежда като начало на българската държава.

3.

705

 

4.

855

 

5.

 

Започнало покръстването на българския народ

6.

870

 

7.

 

Църковно-славянски събор, на който столица става Преслав, Симеон е избран за български владетел, а българският език става официален.

8.

917

 

9.

 

България окончателно пада под византийско власт.

10.

 

Избухва въстанието на братята Асен и Петър срещу Византия и завършва със създаването на т. нар. Второ българско царство, управлявано от династията на Асеневци.

11.

 

България окончателно паднала под османска власт и преустановила своето съществуване за пет века.

Ключ: 1. Битката при Онгъл; 2. 681 година; 3. Първо териториално разширение на България на юг от Стара планина. Хан тервел получава областта Загоре; 4. Кирил и Методий създали българската азбука; 5. 864 година; 6. Създадена е българската православна църква., като се сдоби със свой духовен глава в лицето на архиепископ, а по- късно и на патриарх; 7. 893 година; 8.  Битката при Ахелой между българите, водени от цар Симеон I Велики и Византия, в която България печели и се превръща в хегемон на Балканския полуостров; 9. 1018 година; 10. На 26 октомври 1185 година; 11. 1396 г.

 

 

Задача 2. Кои паметници и паметни места разпознаваш на илюстрациите? Запиши под илюстрацията.

1. ........................................................

2. .........................................................

3.......................................................

4. .....................................................

5. .....................................................

6............................................

7. .......................................

8. ...................................................

9........................................................

Ключ: 1. Паметник на Кирил и Методий пред Народната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” в София. 2. Паметник “Асеневци”,  посветен на българските царе Асен, Петър , Калоян и Иван Асен II във Велико Търново. 3. Паметник  на цар Самуил, разположен на ул. Оборище в София, в близост до Храм-паметник “Александър Невски”. 4. Паметник на свободата на връх Свети Никола в Стара планина. 5. Паметник на Васил Левски, разположен в средата на оживено кръстовище в гр. София. 6. Паметник на хан Аспарух в Стрелча. 7Калъчевия мост в Копривщица, където се произвежда първият изстрел, слагащ началото на Априлското въстание. 8. Паметникът “Създатели на българската държава” в Шумен, разположен на хълма Илчов баир. 9. Паметник на Георги Бенковски в Копривщица, яхнал своя кон с поглед, устремен към Панагюрище. 

 

Задача 2. Попълнете името на личността, с която свързвате делото. 

Владетел

Дело

1.

 

Владетелят основал Първата българска държава през 681 година.

2.

 

Владетелят въвел първите писани закони в Първата българска държава.

3.

 

Владетелят предприел покръстване на българите.

4.

 

Владетелят създал условия за постигането на голям разцвет на българската книжнина. Превърнал столицата Преслав в културен център.

5.

 

Владетелят защитавал независимостта на България от Византия. Не могъл да понесе гледката на ослепената българска войска и загубил живота си.

   

Написал “История славянобългарска”.

6.

 

Създал мрежа от тайни революционни комитети за освобождението на България.

Ключ: 1. Хан Аспарух; 2. 2. Хан Крум; 3. Хан Борис I ; 4. Цар Симеон I ; 5. Цар Самуил; 6. Паисий Хилендарски; 7. Васил Левски

 

 

Задача 9. Запиши за кой народ се отнася описанието. 

Народ

Описание

1.

 

Те били най-древните известни жители по нашите земи. Живеели на племена. Обитавали планините и земите край реките.  Отглеждали жито, ечемик, зеленчуци, овощни дървета и лозя. Били добри винари и пчелари. Развъждали овце, кози, говеда. Били отлични войни. Заради бойните им умения били наемани като гладиатори. Тракийските племена живеели разделено, в укрепени градове - дворци. Вярвали в много богове. Почитали Слънцето, Великата богиня Бендида, Тракийският конник Херос. Тракийският конник бил изобразяван  на каменни плочи с копие в ръка, придружен от куче или лъв. Смятали го покровител на човека и пазител на доброто. За да омилостивят боговете принасяли жертви и дарове в светилищата.

Вярвали в задгробния живот - погребвали техните владетели в гробници, които натрупвали с пръст и така се образували могили. В гробовете слагали дарове - съдове, накити, оръжия, коне и даже колесници.  Изградили гробници, в които погребвали богатите. Най-известни от тях са Казанлъшката гробница и гробницата в село Свещари. Изработвали изящни накити от злато и сребро. Открити са много техни съкровища - Панагюрското, Рогозенското, Вълчитрънското.

2.

 

Тръгнали към нашите земи от централна Европа. Били светлокоси и синеоки. Къщите им били дървени или вкопани в земята землянки. Занимавали се със земеделие, риболов и занаяти. Живеели на племена, начело на които стоял княз. Вярвали в много богове, но главният бил богът на гръмотевиците Перун.

3.

 

Още преди да достигнат до устието на река Дунав, те имали опит със създаването на държава. Нарекли я Стара Велика България. Неин основател бил хан Кубрат. Той имал петима синове - Батбаян (най-големият син), Котраг (вторият син на Кубрат), Аспарух (третият син), Кубер (четвъртият син), Алцек (най-малкият от синовете).  След смъртта на хан Кубрат, държавата била нападната от хазарите. Синовете му се разделили. Всеки  от тях повел част от прабългарите в търсене на нова земя. Третият му син - хан  Аспарух, стигнал до р. Дунав.

Били изкусни животновъди. Конят им давал кожа, мляко и месо. Конската опашка била знамето им. Били храбри войни, имали силна конница. Живеели на племена, начело на които стоял хан (кан). Къщите им били юрти - кожени палатки. Вярвали в бог Тангра. Създали един от първите календари в света.

Ключ: 1. траки; 2. славяни; 3. българи

 

За връзка

Невена Дармонева

София, бул. " Монтевидео" 21, НСУ "София"


Пластика на седмицата

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на читалище "Хармония", за да поговорим за Левски.  Пяхме песни, рецитирахме стихотворения и почувствахме, че Левски е с нас. "Думите му бяха и прости и кратки, пълни с упование и надежди сладки." "Говореше често за бунт за...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до нашата класна стая. Разбираме, че има какво да се научи от по-големите ученици.

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  и колективен шах. За тази цел играем шахматното упражнение "Пешки срещу пешки". Всеки член на отора играе по един ход от общата шахматна партия, след което отстъпва мастото си на следващия член на екипа.

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие. Истински майстори на хляба ни показват как се прави свещената храна.

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си. Често я посещаваме. Искаме да чуем шепота на съзаклятниците; да надникнем в китните, малки възрожденски дворчета; да се разходим по каменните пътища на това красиво българско селище.

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между класовете. Нашата цел е да се забавляваме, докато спазваме правилата и играем честно,а не обезателно да станем първи.

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме връзките, които съществуват между нас. Осъзнаваме, че това, което ни свързва, понякога е твърде крехко и чупливо. Разбираме, че успехът понякога зависи от доверието, което имаме помежду си, за да постигнем заедно една обща цел.  

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се изпълни с весела глъч. Малки и големи очакваха с трепет откриването на учебната година. Най-вълнуващо беше за нас - първокласниците, техните родители и учители. Оживено очаквахме онзи момент, в който нещата завинаги ще се променят за всички нас...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и стойката на тялото, подобрява чувството за равновесие, координация и баланс,  развива чувства за ритъм и посока, подобрява самочувствието и формите за изразяване на себе си.

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик - остров Свобода. Разглеждаме една от най-големите скулптурни колекции на открито, посветена на децата - Пепеляшка, Пипи, Ян Бибиян и фигурите на страховити динозаври са на една ръка разстояние. 

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.