Тема 4. България на Балканския полуостров

 

План на урока

1. Континент Европа

2. Балканският полуостров

3. България на Балканския полуостров

 


Континент Европа

          Границата му с континента Азия на изток е сухоземна и условна.Балканският полуостров

Полуостровът е част от континент, заобиколен от водни басейни. Той е суша, ограден от три страни с вода.

България е разположена в Югоизточна Европа

България заема източните части на Балканския полуостров, който е третият по големина полуостров на континента Европа. Разположен е на юг от река Дунав и се вдава дълбоко в Средиземно море.  Той е своеобразен мост между Европа, Азия и Африка. Има разнообразна и красива природа. По-големи реки са Дунав, Марица и Тунджа. 


На Балканския полуостров са разположени тринадесет държави, сред които и България. На някои от тях територията е изцяло разположена на Балканския полуостров, на други - частично,  а на трети - съвсем малка част е разположена на Балканския полуостров.

Река Дунав, Черно море и важните пътища, които преминават през България, правят нейното географско положение кръстопътно.

България заема “кръстопътно” положение в Европа и на Балканския полуостров. 

През нейната територия минават пет от десетте най-важни пътища на континента. 

Те  свързват Европа с Азия и Африка. Това улеснява пътуванията на хората и превозването на стоки. Затова я наричат “мост между континентите”.

 

Река Дунав втората по дължина река в Европа (2860 км) след Волга. Тя извира в Германия, прекосява половината континент и се влива в Черно море. Река Дунав е речна връзка между десет европейски държави, през които тя протича - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, Румъния, България, Молдова, Украйна.  Тя протича и през четири столици - Виена, Братислава, Будапеща и Белград.  Над реката са изградени 120 моста, два от които са в българския участък на реката - “Дунав мост” между Русе и Гюргево; мост “Нова Европа” между Видин и Калафат.  По реката са построени много пристанища. Осъществяват се активни търговски отношения, превоз на товари и хора. По брега на река Дунав се намират 10 български града - Видин, Лом, Козлодуй, Оряхово, Никопол, Белене, Свищов, Русе, Тутракан, Силистра. През 1992 година е открит плавателният канал Рейн - Майн - Дунав, който свързва Северно море с Черно море. 

За кръстопътното положение на България значение има излазът ѝ на Черно море, което е вътрешноконтинентално море. Корабите свързват нашата родина с други държави, включително и разположени на други континенти. През черноморските ни пристанища се извършва голяма част от вноса и износа на България. Тук са и по-големите ни заливи - Варненски и Бургаски. Заливът е част от езеро, море или океан, вдадена навътре в сушата. Излаз имат шест държави - България, Грузия, Русия, Румъния, Турция, Украйна.

Държавни граници на България

         Общата дължина на държавните граници на България е 2245м. Над половината от числото са сухоземни. Речните граници са общо 686 км, но само река Дунав е плавателна. Морската ни граница е дълга 378 км.На север България граничи с Румъния. Границата е речна и започва от устието на река Тимок. Минава по река Дунав на изток. При Силистра границата продължава по суша и достига на изток до Черно море. На изток България граничи- с Черно море. На юг - с Турция и Гърция. На запад  - със Северна Македония и със Сърбия. 


Съседни държави

Държава

Столица

Румъния

Букурещ

Сърбия

Белград

Северна Македония

Скопие

Гърция

Атина

Турция

Анкара 

 


За връзка

Невена Дармонева

София, бул. " Монтевидео" 21, НСУ "София"


Пластика на седмицата

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на читалище "Хармония", за да поговорим за Левски.  Пяхме песни, рецитирахме стихотворения и почувствахме, че Левски е с нас. "Думите му бяха и прости и кратки, пълни с упование и надежди сладки." "Говореше често за бунт за...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до нашата класна стая. Разбираме, че има какво да се научи от по-големите ученици.

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  и колективен шах. За тази цел играем шахматното упражнение "Пешки срещу пешки". Всеки член на отора играе по един ход от общата шахматна партия, след което отстъпва мастото си на следващия член на екипа.

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие. Истински майстори на хляба ни показват как се прави свещената храна.

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си. Често я посещаваме. Искаме да чуем шепота на съзаклятниците; да надникнем в китните, малки възрожденски дворчета; да се разходим по каменните пътища на това красиво българско селище.

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между класовете. Нашата цел е да се забавляваме, докато спазваме правилата и играем честно,а не обезателно да станем първи.

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме връзките, които съществуват между нас. Осъзнаваме, че това, което ни свързва, понякога е твърде крехко и чупливо. Разбираме, че успехът понякога зависи от доверието, което имаме помежду си, за да постигнем заедно една обща цел.  

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се изпълни с весела глъч. Малки и големи очакваха с трепет откриването на учебната година. Най-вълнуващо беше за нас - първокласниците, техните родители и учители. Оживено очаквахме онзи момент, в който нещата завинаги ще се променят за всички нас...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и стойката на тялото, подобрява чувството за равновесие, координация и баланс,  развива чувства за ритъм и посока, подобрява самочувствието и формите за изразяване на себе си.

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик - остров Свобода. Разглеждаме една от най-големите скулптурни колекции на открито, посветена на децата - Пепеляшка, Пипи, Ян Бибиян и фигурите на страховити динозаври са на една ръка разстояние. 

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.