Моята родина

В темата са използвани снимки от   

1. Какво е родина?        

            Родина е страната, в която сме се родили; държавата, в която живеем и на която чувстваме, че принадлежим. В нея пребиваваме с нашето семейство; в нея можем да открием хората, които обичаме; дръзновено тачим нашето общо минало и градим нашето бъдеще.

2. Природни дадености

         Нашата родина  има китна и разнообразна природа. Източната и граница е изцяло водна - с Черно море, което е разположено между два континента. Крайбрежието на водния басейн се поделя между шест държави - България, Румъния, Украйна, Русия, Грузия и Турция. Всяка от тях притежава около 20км водно пространство навътре от брега.

          Черно море е вътрешно море. В него се вливат няколко големи реки. В северната си част то е слабо солено, а под 200м дълбочина няма кислород и затова живите организми са по-малко. Липсата на кислород на голяма дълбочина забавя книлостните процеси и затова в Черно море могат да се открият потънали кораби и съкровища. През август на места може да се види, че морето ни свети, тъй като в него има интересен вид светещи водорасли. Най-опасната риба в морето ни е морският дракон, защото в бодлите му има силна отрова.

   


Дунавска равнина
Тучни равнини и низини
Равнините и низините на България заемат огромни площи на север и на юг от Стара планина. Най-голямата сред тях е Дунавската равнина, която е разленена от широки реки и долини. Добруджа е хълмиста равнина, определяна като "житница" на България.
Горнотракийската низина е най-масивната и обширна низина в България. Дължината ѝ е 180км, а ширината достига до 50км, а река Марица и нейните притоци образуват речната мрежа на низината.
Причудливи скали
Нашата родина е богата на скални образувания, които привличат туристите и стават арена за будното въбражение. Учените се стремят да намерят обяснение за тяхното възникване и съществуване, описват техните характеристики и географско местоположение. А туристите се стремят да достигнат до тях, за да с потопят в магията на техните причудливи форми и мащаб. Около скалните образувание обикновено обитават и купища легенди, които разказват истории, затрогващи съзнанието.

Белоградчишки скали
Колко добре познаваме Черно море - News.bg
Черно море
Тайнственото Черно море
То е вътрешноконтинентално море. 
Максималната му дълбочина е 2245м. 
Поради обилния поток на речни води, неговата соленост е по-слаба. Има син до зеленикавосин цвят. 
Излаз на Черно море имат шест държави - България, Грузия, Румъния, Турция, Украйна и Русия.
Три големи европейски реки се вливат в Черно море - Дунав, Днепър и Днестър.
През протоците Босфора и Дарданелите то има връзка с Мраморно и Егейско море. България има 16 черноморски острова.
Прекрасни планини
Около 30% от територията на България е осеяна от планини - земна форма, която има по-голляма надморска височина от заобикалящите я обекти /над 600м н.в./. В нашата родина има ниски, средни и високи планини.
Планините могат да съществуват отделно, но и като част от големи планински масиви. 
Международният ден на планината е 11 декември. Повечето планини предлагат чудесни условия за туризъм; лов и риболов; бране на билки, горски плодове и гъби; конен спорт.
Кончето – Уикипедия
Кончето, Пирин

Седемте рилски езера, Рила
Изумително красиви езера
В България са описани над 400 езера. По-големи групи от тях са разположени по крайбрежието на Черно море и във високопланинските райони на Рила и Пирин.  Най-голямото от тях е езерото Вая, разположено западно от Бургас. Най-дълбокото езеро е Окото. Неговата дълбочина достига до 37,7м и е част от Седемте рилски езера в Рила. Често те са разположени стъпаловидно и се отичат едно в друго. Те винаги се имат неустоима сила. 
Магични водопади
Водопадите са природни образувания в корито или воден път, които възникват поради разликата в нивата на повърхността, поради което водата при своето придвижване се спуска свободно от по-високото към по-ниското ниво. При падането си на по-долно ниво вадната стихия издълбава повърхността и образува красиви естествени басейни, като сторостта на водата в долното течение е по-слаба.
Много от най-високите ни водопади се намират в Стара планина. Райското пръскало е най-високият водопад на Балканския полуостров - 124,5метра и събира водите от топящия се сняг на връх Ботев.
А реката в Смолянско е образувала цяла огърлица от десетки водопади, носещи общото име Каньонът на водопадите. Най-големият от тях е наречен "Орфей" и е с височина 68 метра. 

А най-популярни за туристически обиколки са Крушунските водопади, които са поредица от водопади, разположени в близост до село Крушуна. 

Каньонът на водопадите, до Смолян

 

3. Природната красота на родината - вдъхновение за поетите

Еспествената, природна красотата на родната природа е вдъхновение за нашите именити поети - "Родина" от Атанас Далчев; "Татковина" на Петко Славейков; "Обичам те, родино!" на Елисавета Багряна; "Де е България?" на Иван Вазов и много други.

 

4. Хората - богатство на родината

Много талантливи българи са прославили името на нашата родина по целия свят - учени, артисти, спортисти, архитекти.

Валя Балканска – Уикипедия
Валя Балканска
Веселин Топалов победи Теймур Раджабов - Стадион
Веселин Топалов

Асен Йорданов – Уикипедия
Асен Йорданов
 
Валя Балканска е народна певица от Родопската фолклорна област. Песента ѝ  "Излел е Делю хайдутин" е включена в Златната плоча, изпратена в космоса с космически кораб Вояджър. Веселин Топалов е български гросмайстор и световен шампион по шахмат. Той е най-силният български шахматист за всички времена. Асен Йорданов е главен конструктор на първия в света транспортен пътнически самолет. Той е един от създателите на въздушната възглавница.

 

5. Българската държава и нейните символи

       Държавата е обединение от хора, които споделят обща територия и общо управление.  България има своите държавни символи - отличаващи я знаци, по които нашата държава отчетливо се отличава от другите държави. Това са гербът, знамето и химна на Република България.

                              а) Национално знаме

Знаме Националното знаме на Република България изразява суверенитета и независимостта на българската държава. Българският флаг никога не е бил пленяван в битка.
Знамето ни има правоъгълна форма, атрите цветни полета са еднакви по размер и са разположени хоризонтално. Знамето е  трицветно - бяло, зелено и червено, като цветовете се подреждат в точна последователност в посока отгоре- надолу. Обърнатия национален флаг символизира военно положение.
Белият цвят символизира миролюбието и трудолюбието на бългаския народ, зеленият - плодородието на българската земя, а червеният - готовността на българският народ да защитава сободата си.
Знамето се пази в чисто и с ненарушена цялост. Не се допуска падането му на земята.

                           

                                б) Национален герб

ДЪРЖАВНИ СИМВОЛИ - Президент на Република България Гербът на България е изправен коронован лъв, разположен върху тъмночервен щит, а над него е поставена царска корона. От двете му страни са изобразени лъвове - щитодръжци. Под щита има постамент от дъбови клонки със златни плодове и девизна лента с трикольорен кант, на която е изписан националният девиз "Съединението прави силата".

 

                             в) Национален химн

Портретна снимка на Цветан Радославов, 1912 г. Източник: ДА „Архиви“
Цветан Радославов - български
 учител и автор на химна. 
Мила Родино

Горда Стара планина,
до ней Дунава синей,
слънце Тракия огрява,
над Пирина пламеней.

Припев:
Мила Родино,
ти си земен рай!
Твойта хубост, твойта прелест,
ах, те нямат край!

 
BASA-1271K-1-161-57-Dobri Hristov.JPG
Добри Христов - български композитор.
       Текстът и музиката на химна са взети от песента на Цветан Радославов "Горда Стара планина", написана през 1885 година. Композиторът Добри Христов обработва откъс от тази песен през 1920 година със заглавие "Мила родино", а през 1964 година тази обработка е приета за химн - тържествена песен на България.

 

 

6. Столица и национален празник на Република България

       а) Столицата на България е София. Градът е обявен за столица на 3 април 1879 година. Девизът на столицата е "Расте, но не старее". Тук са разположени органите на държавната власт - парламент, президент, правителство. Градът е не само административен център на държавата, но и най-големият български град. На много места в града могат да се видят останки от различни исторически епохи. София носи името на късноатничната църква в града "Света София". Празникът на града е на 17 септември.

        б) Националният празник на България се празнува на 3 март - Ден на Освобождението на България от османско иго.

       На този ден е подписан Санстефанският предварителен мирен договор за прекратяване на Руско-турската война от 1877 - 1878 година. На този ден се вдига националното знаме, поставят се венци на паметника на Незнайния войн в София, а вечерта пред Народното събрание се провежда тържествена заря-проверка. Поставят се венци и цветя в помет на загиналите за Освобождението на България. 

 

7. Граждани на България

         Хората, които са родени и живеят в България са български гражданини. Българското общество обединява всички български граждани - българи, турци, евреи, арменци, роми . Те имат специална връзка с държавата, наречена гражданство. Тя включва определени права и задължения, които уреждат отношенията им с държавата. Правата и задълженията на гражданите са записани в Конституцията - основният, върховен закон на българската държава, която е приета на 13 юли 1991 година от VII велико народно събрание. Всички български граждани имат равни права и задължения.

      а) Права на българските граждани

Сред най-важните права са правото на живот; на достъп до здраве; на сдружаване; свобода на словото; на безплатно образование; на частна собственост и наследство; на работа; на жилище; на свободно придвижване.

     б) Задължения на българските граждани

Сред най-важните задължения на българските граждани са да защитават отечеството; да спазват законите; да плащат държавните данъци и такси. 

 

8. Връзка на България със съседни държави и света

България има връзки с всички съседни държави.

Флаг на ЕС: Значение и цветове - Flags-World
Знаме на Европейския съюз

Бетховен с партитурата на Missa Solemnis („Тържествената меса“), худ. Йозеф Щилер, 1820 г.
Лудвиг ван Бетховен - композитор

Лесно за четене — за ЕС | Европейски съюз
Карта на Европейския съюз
Европейският съюз е политическо и икономическо обединение между държави на доброволен принцип, чиято цел е обединение и добруване. 
Идеята за създаването на Европейския съюз идва след двете големи войни в Европа. Европейците осъзнават, че е по-добре да работят заедно, вместо да воюват помежду си. В началото съюзът включва 6 държави - Белгия, Франция, Германия, Италия, Люксембург и Нидерландия. В ЕС са приети общо 24 официални езика, а седалището е в Брюксел - Белигия.  
През
2007 година България става пълноправен член на Европейския съюз. Днес в него членуват 27 европейски дъжави, а всички техни граждани са и граждани на Европейския съюз.
Ценностите, които се иззповядват в Европейския съюз са: мир в Европа; добруване и благоденствие на всички; справедливост за всеки европейски гражданин; уважение към културните различия; обща валута и бизнес; свободно движение на хората;


Девизът, мотото на Европийския съюз е "Единство в многообразието". Изполва се от 2000 година.

Химнът  на Европейския съюз е мелодия, взета от Деветата симфория на Лудвиг ван Бетховен, композирана през 1823 година, когато той написва музиката към "Ода на радостта"- лирически текст на Фридрих фон Шилер от 1875 годинаи изразява идеята за братство между хората.  Изпълнява се без думи и изразява европейските идеали за свобода, мир и солидарност. Изпълнява се на официални церемонии и прояви с европейски характер.

Знамето на Европейския съюз е синьо с кръг от 12 звезди, които не са свързани  с броя на страните - членки. То е симпол на обединена Европа. Кръгът със златни звезди символизира солидарността и хармонията между европейските народи. Числото 12 е символ на завършеност, пълнота, единство. Всичките му звезди са изправени - с един насочен нагоре вертикален връхи два успоредни, стъпили на една права върхове. Зведите са разположени подобно на часове върху циферблата на часовник. Техният брой не се променя.

Денят на Европа се чества всяка година на 9 май и е посветен на мира и единството на Европа.

 

 

Въпроси и задачи

Задача 1.  Прочети текста и отговори на въпросите: На кои места и по какви поводи се издига знамето на Република България? Кога знамето се спуска наполовина?

       Националното знаме на Република България е постоянно издигнато на сградите на Народното събрание, на Президентството, на министерствата и на другите държавни учреждения. То се поставя на български морски и речни кораби и други плавателни съдове. То се издига по време на български дипломатически мисии и участие в международни спортни и културни събития. Знамето се спуска наполовина по време на национален траур.

Задача 2. Кои са символите на съвременната българска държава?

Задача 3. Какво символизират цветовете на българското знаме? Какво символизират те?

Задача 4. Кои държави членуват в Европейския съюз? Разгледай картата и запиши в табица името на държавата и нейната столица.

Държава Столица
   
Задача 5. За кои личности ти е известно, че са прославили името на България по света? Разкажи.
 
Задача 6. Оцвети герба на България. От какви елементи е съставен той?

 

 

Нашата родина, презентация.

 

 


За връзка

Н. Дармонева

НСУ "София"

Пластика на седмицата

—————

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до...

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  колективно шахмат. За...

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие.   ...

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си....

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между...

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме...

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и...

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик -...

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.