Важни дати, събития и владетелите, с които са свързани

Първа българска държава

Дата Събитие Владетел
680 Поход на император Константин IV Погонат срещу прабългарите 

През пролетта византийската войска се придвижва по суша и по вода до делтата на река Дунав. Прабългарите се оттеглят в укрепление на остров Певски, тъй като виждат многочислеността на византийската войска. В този поход византийците изпитвали както затруднения със снабдяването, така и невъзможност да превземат укреплението на българите. Започват обсада, а техният император отпътува за Месемврия, за да се лекува от подагра, от която страда. Сред войската му се разнесъл  слух, че той бяга и се паникьосала. Започнала да отстъпва, а българите атакували и нанесли поражение на византийската армия. След отстъплението голяма част от Мизия останала извън контрола на византийската империя. 
Аспарух сключва военно-племенен съюз със седемте славянски племена и северите, като си осигурява съюзници срещу Византия. Укрепил се в Малка Скития и започнал да напада близките византийски области на юг от Стара планина.
хан Аспарух


Хан Аспарух – Мирослав Йотов - художник на исторически реализъм,  сюреализъм, абстракт и стил лайф.
Художник:
Мирослав Йотов
681
Подписване на мирен договор между Византия и хан Аспарух - начало на Дунавска България

Поражението, нанесено на византийската войска принудило императора да търси мир с българите, тъй като българите преминали Дунава и стигнали до Стара планина, подчинили местните славянски племена и сключили съюзен договор с техните князе  за общи действия и отбрана на завоювана територия.  Опасенията на византийския император били, че българите и славяните ще продължат своите нашествия и ще преминат във византийска Тракия. Император Константин IV Погонат подписва мирен договор с Аспарух. България получава Дунавската равнина. Договорът се приема за начало на българската държава, определена от историците като Дунавска България. За столица е избрано селището Плиска. Въпреки културните различия - бит, език, обичаи и религиозни вярвания, българи и славяни заживели заедно. Водеща роля в управлението на държавата имали българите. Те дали и името на държавата.
хан Аспарух


Създаване на българската държава
Художник:
Васил Горанов
705
Хан Тервел помага на Юстиниан II Ринотмет (Носоотрязания)

Византийският император Юстиниан II Ринотмет (Носоотрязания) бил свален от престола и бил изпратен на заточение в Крим. Той успял да избяга от заточението и след редица премеждия се озовал при хан Тервел с молба да му помогне, за да си върне престола. Двамата сключили сделка. Юстиниан получил помощ - 15 000 българи, с които достигнал до Константинопол и след преврат, успял да си върне короната. В знак на благодарност византийският император отстъпил на България областта Загоре /между Източна Стара планина и Странджа/. Това било първото териториално разширение на младата българска държава на юг от Стара планина. Българският владетел е възнаграден с пари и много други ценни дарове. Бил посрещнат в императорския дворец, бил наметнат с императорска хламида и увенчан с кесарска корона. В чест на хан Тервел императорът заповядал да се постави негова статуя на хиподрума.

хан ТервелVasil Goranov - КАН ТЕРВЕЛ СПАСИТЕЛЯТ НА ЕВРОПА маслени бои, платно Васил  Горанов | Facebook
Художник: Васил Горанов
708 Военен поход на Юстиниан II Ринотмет (Носоотрязания) срещу българите

Византийският император Юстиниан II Ринотмет (Носоотрязания) нарушил мира и направил опит да си върне областта Загоре. Той организирал поход срещу българите. При крепостта Анхиало /дн. Поморие/ византийците претърпяло катастрофално поражение от хан Тервел.
хан Тервел


"Кан Тервел в Константинопол"
Художник: Мирослав Йотов


 
718  Хан Тервел помага на Византия при арабската обсадата на Константинопол

 Осланяйки се на договора с България, Византийската империя се обръща към хан Тервел с молба за помощ. Арабският халиф Сюлейман е блокирал по суша византийската столица Константинопол със 100-хилядна войска. Хан Тервел се притекъл на помощ на Византия. В най-решителния момент българите нападнали арабите изневиделица и в гръб, а арабите понесли голямо поражение и побягнали в ужас. По този начит хан Тервел спасил не само Константинопол, не само Византия, но и цяла християнска Европа. Благодарение на българите 

Художник: Мирослав Йотов
864 Покръстване на България

През 684 година започва процесът на приемане и утвърждаване на християнството като официална религия на България. Княз Борис Първи приема предложението да приема католицизма или православието. Той се спира на православието. В началото на 864 година той приема тайно християнството, заедно със семейството си. Византийски духовници го покръстили. Борис Първи приел името на кръстника си - византийският император Михаил III. Той сменил и езическата титла хан с княз. Започнало масово покръстване на народа и изграждането на църкви. Новата религия сближила славяните с българите.
 

княз Борис I

"Покръстването на българите при княз Борис I"
Художник: Васил Горанов
4 март


870
Извоюване на самостоятелна християнска църква

Благодарение на големите дипломатически умения на княз Борис Първи Михаил  самостоятелната българска църква била призната.
Българската църква е обявена за автономна архиепископия по решение на Вселенския църковен събор в Константинопол. Той бил свикан, за да се църковния статус и принадлежността на новопокръстения български народ. България се сдобива със свой църковен глава - архиепископ. Предполага се, че пръв български архиепископ станал архиепископ Георги /името му се споменава в надпис на оловен печат, открит край Мадара/ с титлата "Доростолски". Предполага се, че седалището на архиепископа в било в Плиска, където са открити основите на величествена катедрала - голямата базилика, която била една от най-големите в тогавашния християнски свят.    
 
княз Борис Първи Михаил

ГОЛЯМАТА БАЗИЛИКА В ПЛИСКА
Голямата базилика в Плиска

Това е религиозно-дворцов комплекс, включващ базилика, архиепископски дворец и манастир.
886    

 

 

 

 


За връзка

Невена Дармонева

София, бул. " Монтевидео" 21, НСУ "София"


Пластика на седмицата

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на читалище "Хармония", за да поговорим за Левски.  Пяхме песни, рецитирахме стихотворения и почувствахме, че Левски е с нас. "Думите му бяха и прости и кратки, пълни с упование и надежди сладки." "Говореше често за бунт за...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до нашата класна стая. Разбираме, че има какво да се научи от по-големите ученици.

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  и колективен шах. За тази цел играем шахматното упражнение "Пешки срещу пешки". Всеки член на отора играе по един ход от общата шахматна партия, след което отстъпва мастото си на следващия член на екипа.

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие. Истински майстори на хляба ни показват как се прави свещената храна.

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си. Често я посещаваме. Искаме да чуем шепота на съзаклятниците; да надникнем в китните, малки възрожденски дворчета; да се разходим по каменните пътища на това красиво българско селище.

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между класовете. Нашата цел е да се забавляваме, докато спазваме правилата и играем честно,а не обезателно да станем първи.

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме връзките, които съществуват между нас. Осъзнаваме, че това, което ни свързва, понякога е твърде крехко и чупливо. Разбираме, че успехът понякога зависи от доверието, което имаме помежду си, за да постигнем заедно една обща цел.  

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се изпълни с весела глъч. Малки и големи очакваха с трепет откриването на учебната година. Най-вълнуващо беше за нас - първокласниците, техните родители и учители. Оживено очаквахме онзи момент, в който нещата завинаги ще се променят за всички нас...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и стойката на тялото, подобрява чувството за равновесие, координация и баланс,  развива чувства за ритъм и посока, подобрява самочувствието и формите за изразяване на себе си.

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик - остров Свобода. Разглеждаме една от най-големите скулптурни колекции на открито, посветена на децата - Пепеляшка, Пипи, Ян Бибиян и фигурите на страховити динозаври са на една ръка разстояние. 

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.