Географско положение на България

 

Географското положение определя географското място, което заема България спрямо други георграфски обекти /държави, морета, реки и др./.  То оказва влияние върху развитието на държавата. Географското положение е пряко свързано с историческото развитие на една държава. В различните исторически епохи нашите земи са били населявани от траки, римляни, гърци, славяни, българи и турци. На нашата географска територия са се водили стотици по-малки и по-големи битки между различните народи.

България е разположена в югоизточната част на континента Европа - на Балканския полуостров. През нейната територия преминават важни пътища, които свързват Западна Европа с Азиатските държави и такива, които отвеждат към контенента Африка. Кръстопътното положение на нашите земи оказва влияние върху развитието на туризма, върху икономическото сътрудничество и културния обмен между държавите. 

 Географското положение на България представя пространственото разположение на нашата родина спрямо други обекти. България се намира в Югоизточна  Европа и в Североизточната част на Балканския полуостров. България може да бъде определена като европейска (защото е разположена на континента Европа), балканска (защото се простира на Балканския полуостров), черноморска (защото има излаз на Черно море) и дунавска (защото има излаз на река Дунавстрана.  

     Географското положение на България е кръстопътно по отношение на пътищата, които свързват континентите Европа, Азия и Африка.

 

4. Географски посоки

Съществуват основни и междинни посоки на света.

География: Ориентиране в природата
Посоките на света

  а) Основните (главни) посоки на света са: изток (означава се с главната буква И), запад (означава се с главната буква З), север (означава се с главната буква С) и юг (означава се с главната буква Ю).

 б) Междинни посоки на света са: североизток (означава се с главните букви СИ), северозапад (означава се с главните букви СЗ), югоизток (означава се с главните букви ЮИ), югозапад (означава се с главните букви ЮЗ).

 

     Ако застанем срещу картата, можем да определим посоките на нея. Ако възприемем картата като правоъгълник, то горната страна на правоъгълника е север, долната страна - юг, дястната страна - изток, а лявата страна - запад.

 

5. Държавни граници на България и съседни държави  

      Държавната граница очертава територията на нашата държава върху географската карта. Тя съвпада с главните посоки на света. Общата дължина на българската държавна граница е 2245 км, от които 1181км са сухоземни, 686км речни /главно по река Дунав/ и 378км морска. България притежава десетки острови в река Дунав и няколко острова в Черно море.

а) Северна граница на България - простира се от устието на река Тимок до нос Картал на Черно море. Речна е от устието на река Тимок до град Силистра - общо 470 км. От Силистра до нос Картал границата е сухоземна и е с дължина 139км.

б) Източна граница на България - от нос Картал до устието на Резовска река България граничи с Черно море. Дължината е 378 км. По-големите заливи са Варненският и Бургаският залив.

в) Южна граница на България - от устието на Резовска река до река Марица при село Капитан Андреево се простира границата с Турция - 259км. А от река Марица при село Капитан Андреево до връх Тумба в планината Беласица протича границата ни с Гърция - общо 493 км. 

г) Западна граница на България - общата дължина е  506 км, като със Северна Македония - 165 км, като границата започва от връх Тумба в Беласица и достига до връх Китка. От там  започва границата ни със Сърбия - 341км, като продължава на север, докато достигне до устието на река Тимок в Дунав.

 

На север България граничи с Република Румъния.

Главни посоки на света и държавни граници Съседни на България държави
Северна граница:
  • водна - от устието на р. Тимок до Силистра;
  • сухоземна -  от Силистра до Черно море.
Република Румъния
Южна граница Република Гърция и Република Турция
Западна граница Република Сърбия и Сверена Македония
Източна граница Черно море

 

 


За връзка

Н. Дармонева

НСУ "София"

Пластика на седмицата

—————

"За Левски", 2023

"За Левски", 2023
Събрахме се в балетната зала на...

—————

Изложба

Изложба
Посещаваме изложба, подредена във фоайето до...

—————

Шахмат

Шахмат
Понякога играем  колективно шахмат. За...

—————

Питка

Питка
Да направиш хляб е свещенодействие.   ...

—————

Копривщица

Копривщица
Вълшебната Копривщица винаги ни вика при себе си....

—————

Отбор

Отбор
Какво винаги участваме в спортните игри между...

—————

Гъсеница

Гъсеница
Играем на "Гъсеница", но всъщност изследваме...

—————

Откриване

Откриване
На 15 септември дворът на нашето училище се...

—————

Аладин

Аладин
Танцът възпитава. Той подобрява мускулния тонус и...

—————

"Спомен"

"Спомен"
Разхождаме се в градския парк на град Пазарджик -...

—————


Мъдрости

Изкачването на планината започва с първата крачка.

Бързата работа - срам за майстора.

Можеш да върнеш загубеното злато, но загубеното време - никога.

Ако искаш да бъдеш обичан, обичай. 

Всеки е ковач на своята съдба.

Двойно побеждава онзи, който се владее след победата.

Любовта побеждава всичко.

Да искаш, значи да можеш.